Sos słodko-kwaśny na zimę

4.5 (185 ocen)

Tak przygotowany sos bardzo często wykorzystuję na szybki obiad gdy mam mało czasu . Podsmażam pokrojone piersi z kurczaka i dodaję do sosu, danie podaję do ryżu .

Składniki:

  • 3,5 kilograma pomidorów

    1 łyżka soli

    1 czerwona papryka

    2 marchewki

    Puszka kukurydzy

    Puszka ananasa

    0,5 łyżeczki chili

    0,5 łyżeczki czosnku granulowanego

    2 łyżki słodkiej papryki

    2 łyżki musztardy

    1 łyżka Vegety

    1 łyżka curry

    1 łyżka pieprzu białego

    3 szklanki cukru

    1,5 szklanki octu

    2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy Sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzamy gorącą wodą, zdejmujemy skórę , pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę, przekładamy do większego garnka, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy, musztardę , cukier, mieszamy. Gotujemy wszystko razem przez godzinę. Wlewamy ocet , dodajemy marchewki starte na tarce o grubych oczkach, paprykę pokrojona w paski. Kukurydzę i ananasa odsączamy z zalewy, ananasa kroimy w paski i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze przez 15-20 minut. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Gorącym sosem napełniamy wyparzone słoiki, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować