Sos słodko-kwaśny na zimę

4.49 (191 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Idealny dodatek do makaronów, mięs ryżu ziemniaków. Robię go co roku.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 kg papryki kolorowej
    1 puszka kukurydzy
    0,5 kg cebuli
    0,5 kg pieczarek
    1 ketchup pikantny duży
    1 przecier pudliszki
    1/3 op. ziół prowansalskich
    oregano
    1 szklanka oleju
    1 kg marchewki
    0,5 szklanki octu
    5 łyżeczek soli
    16 łyżeczek cukru

Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Ketchupy Sosy

Sos słodko-kwaśny na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę umyć oczyścić i pokroić na paseczki małe. Cebulę obrać i posiekać w dużą kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w talarki i obgotować 10 minut. Pieczarki obrać umyć i zetrzeć na tarce na plastry.
    Zrobić zalewę: Zagotować ocet, olej, cukier, sól, ketchup, przecier, wodę z kukurydzą, wsypać resztę składników i gotować przez 30 minut.Wsypać zioła. Nałożyć do wyparzonych słoiczków. Zapasteryzować 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.99 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-1dm9yqs

To może cię zainteresować