Sos słodko kwaśny do słoików

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowy sos słodko kwaśny do spaghetti, lazanii, a także mięs i ryb. Jest tak dobry, że o tym ze sklepowej półki możemy zapomnieć. Zapas tego sosu robię na całą zimę.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg papryki czerwonej
    1 kg papryki zielonej
    1 kg cebuli
    5 marchewek średnich
    2 cukinie średnie
    1 litr pikantnego ketchupu
    1 szklanka octu
    1 szklanka oleju
    2 łyżeczki soli
    2 puszki ananasa
    1 puszka kukurydzy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Sos słodko kwaśny do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy, osuszamy.
    Przygotowujemy duży garnek. Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy i dajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażany na złoty kolor.
    Z papryki usuwamy pestki ,kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do cebuli.
  • 2. Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki,
    cukinie pokroić w kosteczkę, dodać do papryki -wszystko razem wymieszać i gotować na małym ogniu do miękkości.
    Kukurydzę odcedzić z zalewy, dodać do papryki.
    Ananasa odcedzić ( sok dodać do garnka z papryką ) pokroić w kostkę ,dodać do reszty.
  • 3. Do warzyw dodać ketchup ,ocet i sól .Wszystko razem wymieszać i chwilę poddusić.
  • 4. Gotowy sos przekładać do suchych, wyparzonych słoików. Dobrze zakręcić i pasteryzować 15 minut.

Porady

Gotowy sos przechowuje w piwnicy . Dobrze zakręcony i pasteryzowany nie zepsuje nam się .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

4.76 (245 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sos słodko-kwaśny

To może cię zainteresować