Sos słodko-kwaśny

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Są dni, gdy nie mamy czasu na robienie wymyślnych obiadów - wtedy wyciągamy ten sos i mamy gotowy i przepyszny obiad w 20 minut! :)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
    1 kg cebuli
    2 łyżki soli
    6 ząbków czosnku
    2 czerwone papryki
    1 puszka ananasów
    1 szklanka cukru
    1/3 szklanki octu spirytusowego
    4-5 łyżeczek słodkiej czerwonej papryki
    1 łyżeczka chilli w proszku
    2-3 łyżeczki curry
    puszka kukurydzy
    2 łyżeczki czarnego pieprzu
    3 łyżeczki musztardy (np. sarepska, stołowa lub rosyjska)
    4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    zalewa z ananasów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dania główne

Sos słodko-kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umyć, sparzyć i obierać ze skórki.
    Pokroić w ćwiartki (nie ma potrzeby drobniej) i wrzucić do garnka.
    Cebulę obierać i pokroić w kostkę. Dodać do pomidorów.
    Całość gotować przez godzinę.
    Następnie dodać sól i zblendować.
    Obrać czosnek.
    Umyć papryki, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w kostkę.
    Ananasy odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę.
    Do sosu dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną paprykę i ananasy i kukurydzę oraz wszystkie pozostałe dodatki i przyprawy. Całość wymieszać i gotować przez 30 minut.
    Następnie zagęścić sos - w pół szklance zalewy z ananasów mieszamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do sosu i zagotowujemy.
    Przelewamy do umytych i wyparzonych słoików, i pasteryzujemy– ok. 20 minut.

Porady

Podawać z kurczakiem i ryżem :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować