Sos słodko-kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory umyć, sparzyć i obierać ze skórki.
Pokroić w ćwiartki (nie ma potrzeby drobniej) i wrzucić do garnka.
Cebulę obierać i pokroić w kostkę. Dodać do pomidorów.
Całość gotować przez godzinę.
Następnie dodać sól i zblendować.
Obrać czosnek.
Umyć papryki, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w kostkę.
Ananasy odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę.
Do sosu dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną paprykę i ananasy i kukurydzę oraz wszystkie pozostałe dodatki i przyprawy. Całość wymieszać i gotować przez 30 minut.
Następnie zagęścić sos - w pół szklance zalewy z ananasów mieszamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do sosu i zagotowujemy.
Przelewamy do umytych i wyparzonych słoików, i pasteryzujemy– ok. 20 minut.
Komentarze