Sos słodko - kwaśny

4.5 (182 ocen)

Idealne do kurczaka z ryżem.

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
    0,5 kg marchewki
    0,5 kg jabłek
    0,5 kg cebuli
    6 dużych kolorowych papryk
    0,5 łyżeczki pieprzu
    0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej
    2,5 łyżki soli
    5 ząbków czosnku (wycisnąć)
    0,5 szkl octu
    0,5 szkl cukru
    kilkanaście goździków
    0,5 szkl oleju
    puszka kukurydzy
    puszka ananasów
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos słodko - kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Marchew i jabłka zetrzeć na tartce o grubych oczkach, cebule pokroić w kostkę, paprykę pokroić w paski, wszystko wrzucić do garnka i gotować 30min.
  • Sos przed włożeniem do słoików 2. Wlać ocet i gotować ok. 2 godzin. Na koniec dodać cukier i pozostałe składniki oraz przyprawy. Ananasa pokroić w paski, gotować jeszcze 10 min.
  • Gotowy do zjedzenia sos :) 3. Gorące nakładać do słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostygnięcia, nie trzeba pasteryzować. Z tej porcji wychodzi 5 litrów sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.76 (245 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sos słodko-kwaśny

To może cię zainteresować