Sos pomidorowy z papryką i cukinią

4.44 (190 ocen)

  • 2 godz.

Kocham kuchenne testowanie!, mam dziś słodko - kwaśne połączenie z sezonowych warzyw. Jeśli lubicie makarony to koniecznie zróbcie sobie zapas tego sosu. Po co kupować sklepowe gotowce, skoro w sezonie pomidorowym możemy w kilka chwil i za małe pieniądze przygotować aromatyczne i zdrowe domowe sosy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    2 i 1/2 kg pomidorów
    2 żółte papryki
    1 mała cukinia
    2 łyżeczki oregano
    2 łyżeczki majeranku
    2 łyżeczki bazylii lub świeże liście
    4 ząbki czosnku
    1 duża cebula
    4 łyżki oliwy z oliwek
    10 łyżek cukru
    1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
    3 łyżeczki soli
    120 ml octu
Wystaw ocenę:

4.44 (190 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos pomidorowy z papryką i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, rozdrobnić blenderem i zagotować.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę i blanszować drobno pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie dodać do gotujących się pomidorów.
    3. Cukinie pokroić w cienie paseczki, paprykę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do masy pomidorowej. Dodać wszystkie przyprawy i dusić razem ok 1 godziny. Na koniec dodajemy ocet i gotujemy jeszcze chwilę.
    4. Gotowy sos nakładamy gorący do wyparzonych słoików i pasteryzujemy ok. 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Pomidor Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować