Sos pomidorowy z cieciorkowymi kluseczkami i owocami morza

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ostry sos pomidorowy świetnie komponował się z delikatnymi naleśnikowymi kluskami z ciecierzycy i z owocami morza. Całość dopełniają kuleczki chrupiącej całej ciecierzycy, którą najpierw ugotowałam a potem uprażyłam z przyprawami w piekarniku.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu B:
    250 g suchej ciecierzycy
    500 g passaty pomidorowej
    5 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
    100 g kremowego serka koziego

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    250 g mieszanki owoców morza (futti di mare)

    Sładniki robocze:
    1 jajko
    2 łyżki mąki pszennej
    1/2-3/4 szkl. wody
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
    sól
    1 łyżka oleju rzepakowego z chilli
    1 papryczka chilli (suszona)
    2 liście limonki kafir
    1 łyżeczka cukru
    1 ząbek czosnku

    Dekoracja:
    skórka z limonki
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Sosy Sos pomidorowy

Sos pomidorowy z cieciorkowymi kluseczkami i owocami morza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Prażona ciecierzyca 1. 100 g ciecierzycy namocz na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia odlej wodę, wypłucz ziarna, zalej ponownie zimną wodą, i ugotuj do miękkości, odcedź. Ciecierzycę przełóż do miski, dodaj 1 łyżkę oleju rzepakowego z chilli, suszoną bazylię, paprykę w proszku i sól, dorze wymieszaj. Ziarna przesyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ją w 180 st. C ok. 20-25 minut (musi być chrupiąca).
  • Kluski naleśnikowe z ciecierzycy 2. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsyp 150 g suchej ciecierzycy, podpraż ją, do momentu, aż zacznie pachnieć, pamiętaj o mieszaniu, odstaw do ostygnięcia, ziarna zmiel w młynku do kawy i przesiej przez sito. Do mąki z ciecierzycy dodaj jajko, olej, sól i wodę ok. 1/2 szklanki, wymieszaj, gdyby było bardzo gęste dolej jeszcze wody. Masę odstaw na 30 minut. Po tym czasie masa zgęstnieje, dolej ponownie wody, musi mieć konsystencję naleśnikową. Patelnię rozgrzej i smaż naleśniki. Odkładaj na talerz. Naleśniki pokrój w paski.
  • Owoce morza 3. Czosnek i chilli posiekaj drobno. Pomidory suszone pokrój w paski. Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju rzepakowego, wrzuć czosnek i chilli, przesmaż krótko, wlej passatę pomidorową, dodaj liście limonki, suszone pomidory, gotuj na wolnym ogniu ok. 15-20 minut. Owoce morza - jeśli są mrożone i już podgotowane wystarczy rozmrozić (wyłożyć na talerz na 2-3 godziny) - a po rozmrożeniu na 1-2 minuty wrzucić do sosu, tak by się ogrzały, nie trzeba ich już gotować bo będą gumowate.
  • 4. Sos pomidorowy dopraw solą i odrobiną cukru i podawaj z naleśnikowym makaronem, kleksami serka koziego, posyp prażoną ciecierzycą. Całość udekoruj skórką z limonki i szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować