Sos pomidorowy z cieciorkowymi kluseczkami i owocami morza

  • wyświetlono: 123 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ostry sos pomidorowy świetnie komponował się z delikatnymi naleśnikowymi kluskami z ciecierzycy i z owocami morza. Całość dopełniają kuleczki chrupiącej całej ciecierzycy, którą najpierw ugotowałam a potem uprażyłam z przyprawami w piekarniku.

Iwona75
  • 30min

Składniki

Składniki podstawowe z zestawu B:
250 g suchej ciecierzycy
500 g passaty pomidorowej
5 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
100 g kremowego serka koziego

Składnik podstawowy dodatkowy:
250 g mieszanki owoców morza (futti di mare)

Sładniki robocze:
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
1/2-3/4 szkl. wody
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
sól
1 łyżka oleju rzepakowego z chilli
1 papryczka chilli (suszona)
2 liście limonki kafir
1 łyżeczka cukru
1 ząbek czosnku

Dekoracja:
skórka z limonki
szczypiorek

Sposób przygotowania przepisu:

Sos pomidorowy z cieciorkowymi kluseczkami i owocami morza

  • Prażona ciecierzyca1. 100 g ciecierzycy namocz na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia odlej wodę, wypłucz ziarna, zalej ponownie zimną wodą, i ugotuj do miękkości, odcedź. Ciecierzycę przełóż do miski, dodaj 1 łyżkę oleju rzepakowego z chilli, suszoną bazylię, paprykę w proszku i sól, dorze wymieszaj. Ziarna przesyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ją w 180 st. C ok. 20-25 minut (musi być chrupiąca).
  • Kluski naleśnikowe z ciecierzycy2. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsyp 150 g suchej ciecierzycy, podpraż ją, do momentu, aż zacznie pachnieć, pamiętaj o mieszaniu, odstaw do ostygnięcia, ziarna zmiel w młynku do kawy i przesiej przez sito. Do mąki z ciecierzycy dodaj jajko, olej, sól i wodę ok. 1/2 szklanki, wymieszaj, gdyby było bardzo gęste dolej jeszcze wody. Masę odstaw na 30 minut. Po tym czasie masa zgęstnieje, dolej ponownie wody, musi mieć konsystencję naleśnikową. Patelnię rozgrzej i smaż naleśniki. Odkładaj na talerz. Naleśniki pokrój w paski.
  • Owoce morza3. Czosnek i chilli posiekaj drobno. Pomidory suszone pokrój w paski. Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju rzepakowego, wrzuć czosnek i chilli, przesmaż krótko, wlej passatę pomidorową, dodaj liście limonki, suszone pomidory, gotuj na wolnym ogniu ok. 15-20 minut. Owoce morza - jeśli są mrożone i już podgotowane wystarczy rozmrozić (wyłożyć na talerz na 2-3 godziny) - a po rozmrożeniu na 1-2 minuty wrzucić do sosu, tak by się ogrzały, nie trzeba ich już gotować bo będą gumowate.
  • 4. Sos pomidorowy dopraw solą i odrobiną cukru i podawaj z naleśnikowym makaronem, kleksami serka koziego, posyp prażoną ciecierzycą. Całość udekoruj skórką z limonki i szczypiorkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilzdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatanaleśnikiowoce morzaciecierzycasos pomidorowydanie bez mięsaszybki soskreatywne_gotowanie12owoce morza w sosieprażona ciecierzycanaleśniki z ciecierzycy
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1fua478

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Sos paprykowo pomidorowy do ryżu i drobiu

Domowy, fantastyczny sos bez sztucznych...

image-21jikrk

Dodane przez: Marica738

Sos pomidorowy do pizzy i nie tylko

Pyszny domowy sos pomidorowy do...

Sos pomidorowy z zieleniną

Dodane przez: PolskaGotuje

Sos pomidorowy z zieleniną

Do pomidorów dodałam zieleninę,...

Sos paprykowo - pomidorowy z pieczarkami

Dodane przez: JustKuchcik

Sos paprykowo - pomidorowy z pieczarkami

Pikantny sos z palonej papryki,...

Sos z tartych ogórków w przecierze pomidorowym

Dodane przez: Jola66

Sos z tartych ogórków w przecierze pomidorowym

Przepis wymyśliłam , gdy po przyjeździe...

image-0gx0v93

Dodane przez: kruszka1988

sos pomidorowy

Robię go każdego lata i wykorzystuję...