W sezonie zawsze przygotowuję wiele słoików takiego sosu. Jest idealny do pizzy , gołąbków czy spaghetti
1 godz.
Dla 10 osób
Składniki:
3 kg dojrzałych pomidorów
80 dkg cukinii ( waga już po obraniu i usunięciu środów)
2 duże cebule
6 ząbków czosnku
Kilka łyżek oleju
Łyżka octu
4 łyżki cukru (zależy od tego jak słodkie są pomidory )
2 łyżki soli
2 łyżki ziół do pizzy
1 łyżeczka pieprzu
Sos pomidorowy do pizzy , gołąbków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i pokroić. Przesmażyć na małym ogniu aż lekko się zrumieni i dodać obraną i pokrojoną (bez skórki i pestek) cukinię. Następnie dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidory , obrany przeciśnięty czosnek i całość dusimy aż duża część wody odparuje a całość znacznie zmniejszy swoją objętość i zacznie gęstnieć. Na tym etapie sos miksujemy i przecieramy przez gęste sito. Otrzymany gęsty sos ponownie stawiamy na malutki gaz i dodajemy wszystkie przyprawy oraz ocet.
Jeśli sos jest wystarczająco gęsty i przyprawiony ciepły przekładamy do słoików. Sosy zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.
Pasteryzacja : na dno garnka układamy ściereczkę a na ściereczce układamy słoiki. Słoiki zalewamy letnią wodą do ¾ wysokości i pomału podgrzewamy tylko tyle aby woda była gorąca ale nie wrzała.
Porady
Z podanej ilości wychodzi ok 6 słoiczków 330ml. Sos gotuje się ok 4h
Komentarze