Sos pomidorowy do pizzy , gołąbków

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 10 osób

W sezonie zawsze przygotowuję wiele słoików takiego sosu. Jest idealny do pizzy , gołąbków czy spaghetti

  • 1 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 3 kg dojrzałych pomidorów
    80 dkg cukinii ( waga już po obraniu i usunięciu środów)
    2 duże cebule
    6 ząbków czosnku
    Kilka łyżek oleju
    Łyżka octu
    4 łyżki cukru (zależy od tego jak słodkie są pomidory )
    2 łyżki soli
    2 łyżki ziół do pizzy
    1 łyżeczka pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos pomidorowy do pizzy , gołąbków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i pokroić. Przesmażyć na małym ogniu aż lekko się zrumieni i dodać obraną i pokrojoną (bez skórki i pestek) cukinię. Następnie dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidory , obrany przeciśnięty czosnek i całość dusimy aż duża część wody odparuje a całość znacznie zmniejszy swoją objętość i zacznie gęstnieć. Na tym etapie sos miksujemy i przecieramy przez gęste sito. Otrzymany gęsty sos ponownie stawiamy na malutki gaz i dodajemy wszystkie przyprawy oraz ocet.

    Jeśli sos jest wystarczająco gęsty i przyprawiony ciepły przekładamy do słoików. Sosy zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.

    Pasteryzacja : na dno garnka układamy ściereczkę a na ściereczce układamy słoiki. Słoiki zalewamy letnią wodą do ¾ wysokości i pomału podgrzewamy tylko tyle aby woda była gorąca ale nie wrzała.

Porady

Z podanej ilości wychodzi ok 6 słoiczków 330ml. Sos gotuje się ok 4h

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować