Sos pomidorowy

0 (0 ocen)

  • 50 min

Robię dużo przetworów z pomidorów, które wykorzystujemy w sezonie zimowym do zup, sosów i zapiekanek.

  • 50 min

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
    3 cebule
    kilkanaście ziaren gorczycy, pieprzu
    1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
    2 łyżki cukru,
    1 łyżeczka soli

Sos pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Pomidory pokroić, rozgotować w garnku pod przykryciem. Cebulę posiekać, dodać do przecieru, wsypać gorczycę. Dusić do czasu, aż masa zmniejszy objętość o 1/3. Dodać sól, cukier, paprykę oraz pieprz. Pogotować wszystko kilka minut. Przygotowane słoiki napełnić gorącą pastą pomidorową i szczelnie zamknąć. Słoiki gotowaćprzez 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy