Sos pomidorowy

0 (0 ocen)

Doskonały sos do gołąbków, mięsa z grilla, kotlecików warzywnych lub makaronu.

Składniki:

  • puszka pomidorów bez skórki
    cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz
    1/4 łyżeczki papryki słodkiej
    10 listków bazylli

Sos pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ok minucie wlać pomidory z zalewą, drewnianą łyżką lekko rozgnieść i doprowadzić do wrzenia. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Całość zmiksować. Na koniec wmieszać posiekane listki bazylii.

Porady

Gdy dodamy pomidory bez zalewy, otrzymamy gęsty sos do nachos lub chipsów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy