Sos pomidorowy

  • wyświetlono: 1616 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

przecier pomidorowy na zupę czy jako dodatek do wędlin, pochodzący z książki Siostry Anastazji-153 przetwory i dania mięsne

Beata07
  • 120min

Składniki

1 kg bardzo dojrzałych pomidorów
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
2-3 łyżki cukru
1 płaska łyżka soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
kilka goździków
1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
1 łyżka octu

Sposób przygotowania przepisu:

Sos pomidorowy

  • 1. Pomidory, czosnek i cebule oczyszczam, wrzucam do malaksera i siekam. Dodaję pozostałe składniki i gotuję na wolnym ogniu przez ok 1 1/2 godz. Sosu powinno zostać połowę. W razie potrzeby doprawiam jeszcze raz. Blenderem miksuję na gładką masę( można przetrzeć przez sito) Przelewam do słoików po koncentracie pomidorowym i pasteryzuję 10-15 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiPomidoryprzecier pomidorowy

Komentarze

Podobne przepisy

Sos pomidorowo paprykowy ostry

Dodane przez: mysza75

Sos pomidorowo paprykowy ostry

Miał być ketchup ostry stwierdziłam...

Szybki sos pomidorowy

Dodane przez: PatiGotuje

Szybki sos pomidorowy

Ten sos jest chyba najszybszy i...

Sos paprykowo-pomidorowy na zimę

Dodane przez: kasmat

Sos paprykowo-pomidorowy na zimę

Używam tego sosu do zimowych zup,...

Sos pomidorowy z groszkiem

Dodane przez: Iwona75

Sos pomidorowy z groszkiem

Bardzo łatwy i szybki sos pomidorowy....

Pikantny sos paprykowo - pomidorowy

Dodane przez: Futka

Pikantny sos paprykowo - pomidorowy

Bardzo lubię zdrowe, warzywne sosy,...

image-07cabti

Dodane przez: nataliakielek

Ostry sos pomidorowy

Bardzo smaczny ostry sos pomidorowy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE