sos pomidorowo-pieczarkowy

4.49 (180 ocen)

  • 1 godz. 10 min

uniwersalny domowy sos do dań z mięsa jak i pizzy

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg pieczarek

    2 cebule

    1 łyżka oliwy

    1 litr soku pomidorowego

    1 kostka rosołowa drobiowa

    1 opakowanie majeranku 10 g

    pół łyżeczki papryki mielonej ostrej

    sól

    pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos pomidorowo-pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i kiedy będzie gorący dodajemy pokrojone w drobna kostkę cebulę, chwilę smażymy do zeszklenia się cebuli.

    Następnie dodajemy umyte i pokrojone w kostkę pieczarki, zalewamy sokiem pomidorowym i dusimy bez przykrycia 15 min.

    Dodajemy cały majeranek, kostkę rosołową, doprawiamy do smaku, przykręcamy gaz i na minimalnym ogniu dusimy pod przykryciem kolejne 45 min.

Porady

W mojej kuchni jest to uniwersalny sos, jeżeli dodam startego sera i rozcieńczę bulionem to mam zupę serową. Idealnie nadaje się do polania dań z drobiu, zwłaszcza gotowanych na parze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować