Sos pomidorowo- paprykowy

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Smak lata zamknięty w słoiczkach na jesienne dni :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • * 4 kg pomidorów
    *1/2 szklanki oleju
    *1/2 kg cebuli
    *2 duże zielone papryki
    *8 ząbków czosnku
    *2 łyżki soli
    *1/2 szklanki cukru
    *1/4 łyżki pieprzu
    *2 łyżki magi
    *4 łyżki oregano
    *4 łyżeczki bazylii
    *2 kostki bulionowe
    *1 łyżeczka curry
    * łyżeczka słodkiej papryki mielonej
    * 1 pęczek zielonej pietruszki
    * słoiki
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos boloński

Sos pomidorowo- paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Rozgotować w dużym garnku.
  • 2. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Pietruszkę, cebulę i czosnek posiekać.
  • 3. Do garnka z pomidorami dodać wszystkie warzywa i przyprawy, wymieszać. Gotować na średnim ogniu 1 godzinę, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką.
  • 4. Gęsty sos przelewać ostrożnie do umytych słoików. Słoiki pasteryzować 20 minut.

Porady

Jeśli sos będzie za rzadki, wystarczy dłużej gotować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować