Sos „po niedzielny”

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Dlaczego „po niedzielny „? Ponieważ jest przygotowany na bazie mięsa z niedzielnego rosołku – u mnie najczęściej jest to wielkie skrzydło z indyka. Dodałam do niego cebule, pomidorki i powstał świetny sos. Wypróbujcie sami !!

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • mięso z rosołu – u mnie skrzydło z indyka

    2 cebule

    1 puszka pokrojonych pomidorów

    5 łyżeczek przecieru pomidorowego

    1 ząbek czosnku

    1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

    1 łyżeczka płatków papryki mix

    1 łyżeczka bazylii

    1 łyżeczka oregano

    1/3 łyżeczki pieprzu

    1/2 – 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej

Sos „po niedzielny” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z mięsa z rosołu ściągamy skórę. Mięso oddzielamy od kości. Mięso kroimy na małe kawałki

    2. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżi oleju i 1 łyżke masła. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do momentu zeszklenia.

    3. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso i smazymy około 7 minut. Dodajemy pomidory , przecier i przyprawy. Całość mieszamy, zmniejszamy gaz i dusimy około 15 minut – ewentualnie podlewamy wodą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy