SOS PIERNIKOWY Z OWOCAMI

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszny deser na szybko...kremowy sos piernikowy z borówkami i czerwonymi porzeczkami. Dla wielbicieli pierników to prawdziwa gratka! Sam sos jest dość słodki (przynajmniej dla mnie), a podany z kwaśnymi owocami smakuje doskonale bo smaki się równoważą. Oprócz borówek i czerwonych porzeczek możemy dodać także maliny, jeżyny i/lub truskawki. Ważne by owoce nie były słodkie. U mnie nie zdążył porządnie się schłodzić, a już zniknął w mgnieniu oka.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 ml śmietany 30%
    200 ml mleka
    12-14 szt. pierników lukrowanych
    1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
    garść borówek
    garść czerwonych porzeczek

Sos piernikowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce myjemy i osuszamy. Do garnka wlewamy mleko oraz śmietankę i gotujemy na małym ogniu. Następnie dodajemy pokruszone pierniki ( odkładamy 2 sztuki do dekoracji). Mieszamy, aż pierniki całkowicie się rozpuszczą, wtedy ściągamy z ognia i blendujemy na gładki sos. Ponownie ustawiamy garnek na ogniu i delikatnie podgrzewamy, aż sos lekko zgęstnieje. Gdy jest za mało słodki możemy dodać cukru pudru i mieszamy, aż się rozpuści. Sos lekko studzimy.
  • 2. Na dnie pucharków układamy owoce ( kilka sztuk odkładamy do dekoracji) i zalewamy je sosem piernikowym. Wierzch dekorujemy odłożonymi piernikami oraz owocami. Schładzamy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy