Sos pieczarkowy z warzywami

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Sos pieczarkowy z warzywami świetnie się sprawdzi na bezmięsny obiad.
Można go podać na wiele sposobów. Bardzo dobrze smakuje z ryżem, lub kaszą.
Polecam, spróbujcie :)

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g. pieczarek
    1 mniejsza marchewka
    kawałek pora, jasna część (50 g )
    1/2 papryki (miałam żółtą)
    2 mniejsze ząbki czosnku
    1/2 szklanki bulionu
    3/4 szklanki śmietanki 30 %
    1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżki miękkiego masła
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1/2 łyżeczki mąki pszennej
    1 łyżka zimnej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos pieczarkowy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos pieczarkowy z warzywami 1. Pieczarki umyć lub obrać. Pokroić w plasterki.
    Por pokroić w półplasterki, paprykę pokroić na małe kawałki, marchewkę
    zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

    Na patelni rozgrzać olej, wrzucić por i marchewkę.
    Podsmażyć chwilę często mieszając.
    Dodać masło kiedy się rozpuści, dodać pieczarki, smażyć kilka minut,
    co jakiś czas mieszając.
  • Sos pieczarkowy z warzywami 2. Kiedy woda odparuje dodać paprykę i czosnek utarty na drobnych oczkach.
    Przyprawić solą i pieprzem.
    Następnie wlać bulion, śmietankę i sok z cytryny.
    Gotować na wolnym ogniu kilka minut.
    Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu cały czas mieszając.
    Gotować jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać natkę pietruszki.

    Sos podałam z kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować