Sos pieczarkowy z mleka

4.5 (176 ocen)

Sos jest delikatny w smaku i ma dużo mniej kalorii niż sos na śmietanie.

Składniki:

  • Pulpety:
    500g mielonego mięsa
    sól, pieprz ziołowy, czerwona papryka, ostra papryka

    Sos:
    500g pieczarek
    3,5 szklanki mleka 3,2%
    1 szklanka wody
    2,5 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka suszonego lubczyku, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia
    sól, pieprz, olej
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Pulpety Sosy Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy z mleka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przyprawiamy, formujemy pulpety, które wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy przez 30 minut na małym ogniu.
  • 2. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Smażymy pod przykryciem, do momentu aż pieczarki ściemnieją i puszczą sok.
  • 3. Pieczarki przekładamy do wysokiego garnka, wlewamy 1,5 szklanki mleka i lekko podgrzewamy.
  • 4. W tym czasie w pozostałym mleku należy dokładnie rozmieszać wodę. Naczynie z pieczarkami zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko z mąką - można przez sitko jeśli są grudki.
  • 5. Podgrzewamy do lekkiego wrzenia. Dodajemy wodę by rozgęścić sos do pożądanej konsekwencji (można pominąć).
  • 6. Doprawiamy lubczykiem, solą i pieprzem. Chwilę podgrzewamy.

Porady

Sos należy obficie doprawić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować