Sos pieczarkowy –gęsty

4.48 (197 ocen)

  • 20 min

Sos pieczarkowy jest świetnym dodatkiem do ryby z grilla, jajek, pulpetów, czy makaronu.

  • 20 min

Składniki:

  • 60 dkg pieczarek
    kostka bulionowa z liściem laurowym i zielem ang.
    Pieprz mielony ( wg smaku)
    Łyżka masła
    200 ml gęstej śmietany
    3 łyżeczki skrobi kukurydzianej
Wystaw ocenę:

4.48 (197 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos pieczarkowy –gęsty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos pieczarkowy –gęsty 1. Pieczarki czyszczę, i kroję w plasterki, następnie przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję łyżeczkę soli , i stawiam na kuchenkę, jak się zagotuje, odcedzam i przelewam dokładnie pod zimną bieżącą wodą, zostawiam aby całkiem ociekły. Na patelnię daję masło, przekładam do niej pieczarki i duszę, jak wyparuje woda dolewam nowej, czynność powtarzam 2-3 razy, na koniec dodaję kostkę bulionową i ciut pieprzu mielonego, jak mało słone można dodać kucharka.W kubku rozprowadzam skrobię ze śmietaną, można dodać troszkę wody. . Jak pieczarki są już gotowe, zagęszczam śmietaną. Taki sos jest świetnym dodatkiem do ryby z grilla, jajek, pulpetów, lub makaronu. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować