Sos pieczarkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sos ten jest bardzo prosty w wykonaniu i wyśmienicie smakuje z różnymi rodzajami mięs.Robię go dość często. Wszyscy są nim zachwyceni.

  • 30 min

Składniki:

  • -6 małych pieczarek
    -szklanka wody
    -2 łyżki mąki
    -sól i pieprz
    -suszony koperek
    -4 łyżki słodkiej śmietanki
    -oliwa z oliwek

Sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy i kroimy drobno. Podsmażamy je na oliwie z oliwek z dodatkiem soli. W kubku rozrabiamy 2 łyżki mąki z połową szklanki wody. Całość wlewamy do podsmażonych pieczarek i dokładnie mieszamy by nie powstały grudki. Dolewamy resztę wody i doprawiamy solą,pieprzem i suszonym koperkiem do smaku. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Na końcu dodajemy śmietankę i zdejmujemy z ognia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy