Sos paprykowy żółty słodko kwaśny

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 5 osób

Sos ten wymyśliłam kilka lat temu i od tamtej pory robię go gdy tylko jest sezon na paprykę. Często tez używam go do marynowania mięs np. piersi z kurczaka.
Możemy go podać na gorąco lub jako dip na zimno. Jest idealnym dodatkiem do zup, makaronu, mięs oraz wędlin. Może także zastąpić ketchup.

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Składniki: 5 słoiczków po ok. 200 ml,
    1 kg papryki żółtej,
    450 g małych żółtych pomidorków paprykowych,
    1,5 łyżeczki soli,
    160 ml oleju,
    160 g cukru,
    3-4 ząbki czosnku,
    200 ml octu,
    ½ łyżeczki curry,
    ½ łyżeczki ostrej i słodkiej papryki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sos paprykowy żółty słodko kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidorki dokładnie myjemy, kroimy na pół, przekładamy do garnka i dusimy na małym ogniu aż puszczą sok ok. 10-15 min co chwilę mieszając.
    Następnie blendujemy je i możemy przetrzeć przez sito ( ja nie przecierałam). Dusimy jeszcze na małym ogniu ok 10 min.
    Oczyszczoną paprykę mielimy w maszynce do mięsa na grubym sicie. Do papryki dodajemy sól, cukier, olej, curry, ostra i słodką paprykę, mieszamy i całość gotujemy 15 min na wolnym ogniu, często mieszając. Następnie dodajemy pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet i zagotować. Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając jeszcze około 30-40 min, aż sos zgęstnieje. Jeśli wydaje nam się że jest za rzadki to jeszcze trochę odparowujemy. Gorący sos nakładamy do słoików i odwracamy do góry dnem. Możemy go też za pasteryzować. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować