Sos paprykowy słodki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku przygotowujemy słoiki - należy je umyć i wyparzyć.
2.Papryki i cytryny myjemy.
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Cytryny dodatkowo parzymy, a następnie ocieramy z nich skórkę. Obieramy z białej skóry i pozbawiamy pestek. Kawałki papryki i cytryny mielimy (ja użyłam maszynki do mięsa, dla uzyskania gładkiej konsystencji można użyć blendera).
3.Wino wraz z wodą i cukrem zagotowujemy w dużym naczyniu. Dodajemy zmieloną paprykę, cytryny, oraz otartą skórkę cytrynową i sól. Gotujemy na małym ogniu przez około 60 minut często mieszając.
4.Gęsty sos przelewamy do słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut (w kąpieli wodnej).
Komentarze