Sos paprykowy słodki

4.48 (155 ocen)

  • 60 min

Pyszny sos paprykowy dobry jako dodatek do mięs, serów czy jaj, jak również jako samodzielna konfitura.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kg czerwonej słodkiej papryki
    2 cytryny
    1,2 kg cukru
    1/2 szklanki białego wytrawnego wina
    4-6 łyżek przegotowanej wody
    1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Konfitury Sosy

Sos paprykowy słodki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy słoiki - należy je umyć i wyparzyć.
  • 2. Papryki i cytryny myjemy.
    Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Cytryny dodatkowo parzymy, a następnie ocieramy z nich skórkę. Obieramy z białej skóry i pozbawiamy pestek. Kawałki papryki i cytryny mielimy (ja użyłam maszynki do mięsa, dla uzyskania gładkiej konsystencji można użyć blendera).
  • 3. Wino wraz z wodą i cukrem zagotowujemy w dużym naczyniu. Dodajemy zmieloną paprykę, cytryny, oraz otartą skórkę cytrynową i sól. Gotujemy na małym ogniu przez około 60 minut często mieszając.
  • 4. Gęsty sos przelewamy do słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut (w kąpieli wodnej).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować