Sos paprykowo pomidorowy do ryżu i drobiu

4.5 (145 ocen)

  • 3 godz.

Domowy, fantastyczny sos bez sztucznych barwników i chemii. Sos powstał z myślą o daniach z ryżu i jako dodatek do drobiu, ale jak wiadomo każdy może go dowolnie komponować z daniami z makaronu, z ryżu, kuskusu czy do ziemniaków, które Polski naród tak kocha!.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    2 kg pomidorów, najlepiej malinówka lub limo, ważne żeby to były wiejskie pomidory z targu, a nie z supermarketu
    1/2 kg cukinii
    1 i 1/2 kg czerwonej papryki, zamiennie można dołożyć 2 żółte papryki
    20 dag pieczarek
    1 szklanka cukru brązowego
    1/2 szklanka oleju lub oliwy
    1 łyżka soli
    3/4 szklanki octu
    1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
    ziele angielskie
    liść laurowy
    świeżo starta gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos paprykowo pomidorowy do ryżu i drobiu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pomidory przygotowujemy jak na przecier pomidorowy.
    2. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę, solimy, zostawiamy na całą noc.
    3. W dniu następnym odlewamy powstałą wodę z warzyw. W rondlu, powstały przecier pomidorowy mieszamy z warzywami oraz z przyprawami i dusimy razem przez ok. 1 godzinę, często mieszając. Na sam koniec dodajemy ocet i razem dusimy jeszcze ok. 10 minut.
    4. Gorący sos przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka Pomidor Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować