Sos orzechowo-chrzanowy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Uniwersalny sos do wędlin, ryb, jaj oraz pasztetów mięsnych i z warzyw. Ma jeszcze jedną zaletę - nie musimy przygotowywać go tuż przed przyjściem gości.

  • Łatwy

Składniki:

  • - orzechy włoskie (posiekane): 2 łyżki
    - koperek: 1 pęczek
    - chrzan: 1 łyżka
    - jogurt (gęsty): 2 łyżki
    - majonez: 1 łyżka
    - sól, pieprz (do smaku): 1 szczypta
    - cukier: 1 szczypta

Sos orzechowo-chrzanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy drobno posiekać nożem. Koperek opłukać, osuszyć i bardzo drobno pokroić. Jogurt dokładnie wymieszać z majonezem, dodać orzechy, koperek i chrzan. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Jeśli sos będzie za gęsty dodać jogurtu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy