Sos musztardowy

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby

U nas uwielbiany pyszny sos do jajek na twardo i do mięs.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • ok. 500 ml bulionu
    2/3 łyżeczki musztardy
    50 gram słoniny
    szczypta cukru,sól
    2 łyżki mąki

Sos musztardowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę kroimy w drobną kosteczkę,przekładamy do garnka i przesmażamy na małym ogniu do momentu aż tłuszcz się wytopi i skwarki się lekko przyrumienią.
  • 2. Dodajemy mąkę i przesmażamy krótko,następnie wlewamy bulion cały czas energicznie mieszamy.
    Dodajemy musztardę i przyprawy, doprowadzamy do wrzenia gotujemy chwilkę na małym ogniu. Można dodać odrobinę słodkiej śmietanki wtedy sos będzie bardziej kremowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy