SOS MUSZTARDOWO - ZIOŁOWY (DO SAŁATEK)

4.97 (188 ocen)

  • 15 min

Naprawdę nie warto kupować gotowych sosów z torebek, jakkolwiek smaczne się wydają; w nich niestety znajdziemy sporo chemii. Przygotowanie sosu do sałatki jest proste, a zajmuje jedynie chwilkę

  • 15 min

Składniki:

  • 1/5 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
    4 łyżki oliwy
    1 łyżeczka musztardy ziołowej
    2 ząbki czosnku
    po pół płaskiej łyżeczki: drobnej soli i ciemnego cukru
    mielony czarny pieprz do smaku
    pół łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich
    Dodatkowo:
    niewielki, szczelnie zakręcany słoik
Wystaw ocenę:

4.97 (188 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos musztardowo - ziołowy (do sałatek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-21laqj4 1. Do słoika wlewam wodę, dodaję sól cukier, pieprz i musztardę. Zakręcam go mocno, po czym potrząsam przez kilkanaście sekund - w tym czasie powinny rozpuścić się sól i cukier. Wtedy dolewam oliwę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie. Ponownie zakręcam i potrząsam aż składniki się połączą. Używam do sałatek i surówek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować