Sos mięsny z zieloną papryką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na sos mięsny którego głównymi składnikami są : mięso mielone i zieloną papryką. Sos podajemy z makaronem.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże cebulę
    4 ząbki czosnku
    0,5 kg mięsa mielonego
    2 szklanki wody
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka soli
    3/4 łyżeczki pieprzu
    1 łyżka suszonej bazylii
    1 zieloną papryką
    1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
    2 łyżki oleju
    paczka makaronu

Sos mięsny z zieloną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos mięsny z zieloną papryką 1. Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy. Cebulę i czosnek obieramy z łusek, kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i usuwamy pestki, kroimy w kostkę.
    Cebulę i czosnek smażymy na rozgrzanym oleju przez
    2 - 3 minuty i przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Na patelnię wkładamy mięso mielone i smażymy około 10 minut. Przekładamy do garnka i dodaję pokrojoną paprykę. Gdy papryka będzie prawie miękka dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy.
    Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
    Natkę pietruszki myjemy i kroimy na drobno, oprószamy makaron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy