Sos mięsny z nutką goździków.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny sosik pasuje do ziemniaków, makaronu i kaszy. Subtelna nutka goździków nadaje mu ciekawy smak.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 50-70 dag mięsa z szynki lub łopatki
    1 cebula
    1 średnia marchewka
    olej do smażenia

    przyprawy:
    3 goździki
    2 liście laurowe
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    szczypta majeranku
    posiekany koperek

    oraz:
    1.5 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
    łyżka śmietany 12 %

Sos mięsny z nutką goździków. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i marchew obieram i kroję w średnią kostkę. Pokrojone mięso przekładam na patelnię i obsmażam , dodaję pokrojone warzywa. W garnku nastawiam wodę (powinna pokryć w zupełności mięso). Dodaję całą zawartość patelni. Wrzucam listki laurowe i goździki. Przykrywam pokrywka i duszę na wolnym ogniu. Czosnek drobno siekam, dodaję do garnka. Doprawiam solą, pieprzem i szczyptą majeranku. Kiedy mięso będzie miękkie (po około 1 h) mieszam mąkę ze śmietaną i odrobiną wody. Przed wlaniem do garnka zahartowuje łyżką gorącego wywaru. Zagotowuję, na koniec dodaję posiekany koperek.

Porady

Najlepiej smakuje w towarzystwie młodych ziemniaków i mizerii.

Komentarze

Podobne przepisy