Sos mięsny z nutką goździków. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i marchew obieram i kroję w średnią kostkę. Pokrojone mięso przekładam na patelnię i obsmażam , dodaję pokrojone warzywa. W garnku nastawiam wodę (powinna pokryć w zupełności mięso). Dodaję całą zawartość patelni. Wrzucam listki laurowe i goździki. Przykrywam pokrywka i duszę na wolnym ogniu. Czosnek drobno siekam, dodaję do garnka. Doprawiam solą, pieprzem i szczyptą majeranku. Kiedy mięso będzie miękkie (po około 1 h) mieszam mąkę ze śmietaną i odrobiną wody. Przed wlaniem do garnka zahartowuje łyżką gorącego wywaru. Zagotowuję, na koniec dodaję posiekany koperek.
Porady
Najlepiej smakuje w towarzystwie młodych ziemniaków i mizerii.
Komentarze