sos mięsny po wiejsku

4.47 (188 ocen)

  • 2 godz.

Smak sosu pamiętam jeszcze z dzieciństwa, kiedy to przygotowywała go nam moja mama. Niedawno dostałam od niej przepis,wg którego go robiła i którym pragnę podzielić się z Państwem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości
    -5 łyżek oliwy
    -cebula
    -marchew
    -mąka pszenna, 2 łyżki
    - czosnek granulowany
    -mielona słodka papryka
    - zioła prowansalskie
    -bazylia
    -sól
    -pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (188 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos mięsny po wiejsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, kroimy na kawałki. Nacieramy solą, ziołami prowansalskimi, bazylią, słodką papryką i odrobiną pieprzu. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po upływie wskazanego czasu rozgrzewamy w brytfannie oliwę i podsmażamy mięso na złoty kolor. Dzięki temu sos będzie miał złocisty kolor. Zlewamy tłuszcz i dodajemy do mięsa 2 szklanki wody. Na odlanym tłuszczu dusimy cebulę, którą dodajemy następnie do mięsa. Marchew ucieramy na tarce jarzynówce i również dodajemy do sosu. Gotujemy wszystko do miękkości. Do pół szkl. wody dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy to do sosu zagęszczając go. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować