Smak sosu pamiętam jeszcze z dzieciństwa, kiedy to przygotowywała go nam moja mama. Niedawno dostałam od niej przepis,wg którego go robiła i którym pragnę podzielić się z Państwem.
2 godz.
Składniki:
- 1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości
-5 łyżek oliwy
-cebula
-marchew
-mąka pszenna, 2 łyżki
- czosnek granulowany
-mielona słodka papryka
- zioła prowansalskie
-bazylia
-sól
-pieprz
Sos mięsny po wiejsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, kroimy na kawałki. Nacieramy solą, ziołami prowansalskimi, bazylią, słodką papryką i odrobiną pieprzu. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po upływie wskazanego czasu rozgrzewamy w brytfannie oliwę i podsmażamy mięso na złoty kolor. Dzięki temu sos będzie miał złocisty kolor. Zlewamy tłuszcz i dodajemy do mięsa 2 szklanki wody. Na odlanym tłuszczu dusimy cebulę, którą dodajemy następnie do mięsa. Marchew ucieramy na tarce jarzynówce i również dodajemy do sosu. Gotujemy wszystko do miękkości. Do pół szkl. wody dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy to do sosu zagęszczając go. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.
Komentarze