Sos mięsno-warzywny

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Do makaronu i nie tylko

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielone wieprzowe: 500 gramów
    - mrożonka 'włoszczyzna krojona w paski': 450 gramów
    - koncentrat pomidorowy: 150 gramów
    - cebula młoda: 1 sztuka
    - olej roślinny: 3 łyżki
    - sól do smaku okolo: 0.5 łyżeczki
    - zioła prowansalskie: 1 łyżeczka
    - pieprz mielony-prawdziwy: 3 szczypty

Sos mięsno-warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju. Dodać mięso i smażyć wszystko przez 5 minut często mieszając. Do mięsa dodać tyle wody żeby je przykryła. Dodać warzywa i dusić 20min. Dodać przecier pomidorowy, zioła prowansalskie i zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem lub kaszą. Można posypać dowolną zieleniną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy