Sos mięsno warzywny

0 (0 ocen)

pyszny sos do makaronu

Składniki:

  • 600 g mięsa wieprzowego
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    250 g pieczarek
    1 słoik mieszanki ( marchew, kukurydza, groszek - 350 g po odsączeniu )
    150 ml koncentratu pomidorowego
    500 ml wody
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1 łyżeczka suszonego oregano
    pieprz kolorowy do smaku
    sól do smaku
    4 łyżki sosu sojowego jasnego
    przyprawa ognisty smok do smaku
    2 łyżki mąki

Sos mięsno warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
    Pieczarki oczyścić i również pokroić w kostkę lub półplasterki.
    Mięso opłukać i zmielić maszynką do mięsa na grubym sicie.
    Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki.
    Chwilę smażyć i dodać cebule i czosnek.
    Następnie dodać zmielone mięso i smażąc mieszać od czasu do czasu.
  • 2. Podlać te składniki wodą, dodać przyprawy oprócz koncentratu.
    Dusić około 5 minut i dodać mieszankę ze słoika.
    Po tym czasie włożyć koncentrat i mieszając rozprowadzić go aż się połączy z zawartością patelni.
    W niewielkiej ilości wody rozrobić mąkę i zagęścić nią sos.
    Zagotować i podawać z makaronem.

Komentarze

Podobne przepisy