SOS MIĘSNO-PIECZARKOWY Z KASZĄ

4.5 (170 ocen)

  • 40 min

Czasem potrzeba matką wynalazku. Miałam mięso z rosołu, ugotowaną kaszę gryczaną i szukałam pomysłu, jak to połączyć

  • 40 min

Składniki:

  • ugotowane mięso z rosołu (w tym przypadku udo z indyka i 3 ćwiartki z kurczaka)
    30 dag pieczarek
    mała cebula
    2 szklanki rosołu (może być z kostki ale skoro mamy mięso z rosołu...)
    1 łyżka mąki
    1/4 szklanki słodkiej śmietany
    liść laurowy
    sól, pieprz i vegeta
    30- 40 dag kaszy gryczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Rosół Sosy

Sos mięsno-pieczarkowy z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wystudzone mięso oddzielić od kości i pokroić coś na kształt kostki. Pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki, podsmażyć razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Opruszyć mąką, przemieszać podsmażając,dodać mięso. Zalać rosołem, dodać listek i gotować ok .10 min. Dolać śmietanę, doprawić przyprawami. Gdyby sos okazał się za gęsty można dolać rosołu. Kaszę ugotować na sypko. Podawać polaną sosem z dodatkiem ogórka kiszonego lub innej surówki.

Porady

Danie to możemy przygotować używając surowej piersi z kurczaka, należy ją wcześniej pokroić w kostkę i usmażyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Kurczak Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować