Sos meksykański z szafranowym ryżem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybki i smaczny obiad dla zapracowanych. Do kotletów mielonych dodałam konfiturę z cebuli a panierkę zrobiłam z chrupkiego żytniego pieczywa.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 słoik sosu meksykańskiego
    200 g mięsa mielonego
    1 łyżeczka konfitury z cebuli
    natka pietruszki
    przyprawa do mięsa mielonego
    sól
    jajko
    szczypta szafranu
    2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego
    2 torebki ryżu

Sos meksykański z szafranowym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, przyprawę , konfiturę z cebuli i natkę pietruszki według uznania. Składniki mieszamy, możemy dodać trochę tartej bułki. Formujemy niewielkie kotleciki, panierujemy w pokruszonym drobno chrupkim pieczywie. Smażymy na rozgrzanym oleju.
  • 2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem szafranu. Sos meksykański podgrzewamy. Możemy doprawić go według własnego uznania. Na talerzach rozkładamy ugotowany ryż po środku kładziemy sos i kotleciki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy