Pikantny, charakterny sos z czarnuszką oraz chrupiącą świeżą marchewką. Niezastąpiony dodatek do potraw wielkanocnych, ale i rozmaitych dań nie tylko świątecznych.
Składniki:
1 szklanka obranej i startej na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewki (100 g)
2 ząbki czosnku
300 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
4 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki całych nasion czarnuszki
½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
4 suszone jagody jałowca
sól do smaku
pieprz cayenne do smaku
Sos marchewkowy z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czarnuszkę, nasiona kozieradki oraz jagody jałowca krótko (30 – 40 sekund)uprażyć w suchym garnuszku, lekko wystudzić, następnie utrzeć w moździerzu.
Marchewkę przełożyć do miski. Dodać obrany i posiekany czosnek, wsypać utarte przyprawy i całość wymieszać. Dołożyć jogurt oraz majonez – ponownie wymieszać. Sos doprawić przyprawami do smaku.
Komentarze