Sos marchewkowy z czarnuszką

0 (0 ocen)

Pikantny, charakterny sos z czarnuszką oraz chrupiącą świeżą marchewką. Niezastąpiony dodatek do potraw wielkanocnych, ale i rozmaitych dań nie tylko świątecznych.

Składniki:

  • 1 szklanka obranej i startej na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewki (100 g)
    2 ząbki czosnku
    300 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    4 łyżki majonezu
    1 łyżka soku z cytryny
    ½ łyżeczki całych nasion czarnuszki
    ½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
    4 suszone jagody jałowca
    sól do smaku
    pieprz cayenne do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sok Przystawki Sosy Majonez Dip

Sos marchewkowy z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos marchewkowy z czarnuszką 1. Czarnuszkę, nasiona kozieradki oraz jagody jałowca krótko (30 – 40 sekund)uprażyć w suchym garnuszku, lekko wystudzić, następnie utrzeć w moździerzu.
    Marchewkę przełożyć do miski. Dodać obrany i posiekany czosnek, wsypać utarte przyprawy i całość wymieszać. Dołożyć jogurt oraz majonez – ponownie wymieszać. Sos doprawić przyprawami do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować