Sos malinowy do dań z drobiu

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ten sos wykorzystaliśmy jako dodatek do kaczej wątróbki. Doskonale sprawdzi się też do dań z drobiu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 140 g świeżych malin
    2 łyżki gęstego miodu
    3 łyżki octu jabłkowego
    2 łyżeczki octu balsamicznego
    80 g masła
    sól
    pieprz

Sos malinowy do dań z drobiu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondla dodałem miód, ocet jabłkowy i ocet balsamiczny. Podgrzewałem tak długo, aż miód się rozpuścił. Następnie dodałem maliny, gotowałem mieszając, aż maliny się rozgotowały.. Dodałem masło, szczyptę soli i niewielką ilość pieprzu. Smażyłem, aż masło się rozpuściło i połączyło z pozostałymi składnikami sosu. Wymieszałem i zdjąłem z ognia. Sos przelałem przez sitko, żeby otrzymać czysty sos bez ziarenek.

Komentarze

Podobne przepisy