Śmietanowy sos kurkowy

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczny sos kurkowy. Sos przygotowałam z dodatkiem śmietany i czosnku. Sos ma lekko czosnkowy smak. Polecam.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g grzybów kurek
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    200 ml śmietanki 30 %
    1 duża łyżka pokrojonego koperku
    sól do smaku
    pieprz do smaku

Śmietanowy sos kurkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki czyścimy i myjemy, osuszamy z wody. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Osuszone grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Koperek myjemy i kroimy na drobno. Na patelnie wkładamy masło i rozpuszczamy, dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem i smażymy przez chwilę. Dodajemy kurki i dalej smażymy przez kilka minut. Wlewamy śmietankę oraz dodajemy pokrojony koperek. Redukujemy sos do pożądanej konsystencji. Na samym końcu doprawiamy do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy