Sos koperkowy Bożenki ( na cieplo )

  • wyświetlono: 15066 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Super szybki i super łatwy.

  • 15min

Składniki

1/4 kostki masła (ew.Planta)
2 łyżki mąki
1 kostka bulionowa ( rosół z kury)
250 ml wody przegotowanej
3 łyżki śmietany 18 %
250 ml (szklanka) świeżego lub mrożonego koperku

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sos koperkowy Bożenki ( na cieplo )

  • 1. 1. Na początku do rondelka wrzucamy masło, czekamy aż się roztopi. Następnie dodajemy mąkę. Wszystko razem mieszamy - robimy zasmażkę.
    2. Gdy zasmażka będzie gotowa tj.zrumieniona na złoto, dodajemy wodę i kostkę bulionową, energicznie mieszamy, aby pozbyć się grudek z zasmażki.
    3. Cały czas mieszając dodajemy koperek.
    4. Na koniec dodajemy śmietanę. Wszystko razem mieszamy. Całość trzymamy na ogniu nie doprowadzając do wrzenia.

Porady

Sos świetnie się nadaje do klopsików.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilmama_mnie_nauczylakopereksos koperkowysos
 

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: paulina2212

sos koperkowy

najlepszy sos jaki jadłam

sos

Dodane przez: nadzia87

Sos czosnkowo-koperkowy

Rewelacyjny sos do mięs, kanapek...

image-269jowo

Dodane przez: paolineczka

Dip ( sos ) koperkowy

Mocno koperkowy smak z wyczuwalną...

Sos czosnkowo-koperkowy

Dodane przez: mandusia

Sos czosnkowo - koperkowy

Przepyszny sos, który pasuje do...

sos maślano-koperkowy

Dodane przez: Martyna1991

sos maślano-koperkowy do mięs

Sos idealnie nadaje się za równo...

sos koperkowy ostry

Dodane przez: lispolarny

sos koperkowy ostry

moją największą pasją jest gotowanie....