Sos koperkowy Bożenki ( na cieplo )

  • wyświetlono: 17132 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Super szybki i super łatwy.

  • 15min

Składniki

1/4 kostki masła (ew.Planta)
2 łyżki mąki
1 kostka bulionowa ( rosół z kury)
250 ml wody przegotowanej
3 łyżki śmietany 18 %
250 ml (szklanka) świeżego lub mrożonego koperku

Sposób przygotowania przepisu:

Sos koperkowy Bożenki ( na cieplo )

  • 1. 1. Na początku do rondelka wrzucamy masło, czekamy aż się roztopi. Następnie dodajemy mąkę. Wszystko razem mieszamy - robimy zasmażkę.
    2. Gdy zasmażka będzie gotowa tj.zrumieniona na złoto, dodajemy wodę i kostkę bulionową, energicznie mieszamy, aby pozbyć się grudek z zasmażki.
    3. Cały czas mieszając dodajemy koperek.
    4. Na koniec dodajemy śmietanę. Wszystko razem mieszamy. Całość trzymamy na ogniu nie doprowadzając do wrzenia.

Porady

Sos świetnie się nadaje do klopsików.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilmama_mnie_nauczylakopereksos koperkowysos

Komentarze

Podobne przepisy

Sos koperkowy do surówek

Dodane przez: caroline1983

Sos koperkowy do surówek

Zamiast gotowych sosów sałatkowych

sos pieczarkowo-koperkowy

Dodane przez: kuchnia ani

Sos pieczarkowo-koperkowy

Pyszny sos do ziemniaków, kaszy,...

sos koperkowy

Dodane przez: Moonia

Sos koperkowy z ziemniakami i jajkiem

Danie szybkie i dobre. Sos koperkowy...

Dodane przez: paulina2212

sos koperkowy

najlepszy sos jaki jadłam

Sos czosnkowo-koperkowy

Dodane przez: mandusia

Sos czosnkowo - koperkowy

Przepyszny sos, który pasuje do...

sos maślano-koperkowy

Dodane przez: Martyna1991

sos maślano-koperkowy do mięs

Sos idealnie nadaje się za równo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE