Sos koperkowy

  • wyświetlono: 932 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 1

Sos robi się bardzo szybko i jest smaczny. Idealnie pasuje do dań z gotowanych jajek lub jajecznych kotletów

IMG_4402

Składniki

2 łyżki masła
1 łyżka mąki
kawałek ( ok 3cm ) białej części pora
duży pęczek koperku
1 szkl. bulionu
1/2 szkl śmietany
pieprz
sól

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sos koperkowy

  • 1. Pora pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Odsunąć na brzeg i wsypać mąkę. Gdy mąka połączy się z masłem wlewać powoli bulion i mieszać.
  • 2. Wsypać posiekany koper, doprawić pieprzem i solą, chwilę gotować. Na koniec dodać śmietanę.

Porady

Sos po przestygnięciu bardziej zgęstnieje, w razie potrzeby rozrzedzić odrobiną bulionu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilszkola_babcimama_mnie_nauczyla
 

Komentarze

Podobne przepisy

sos chrzanowo-koperkowy

Dodane przez: majka190382

SOS CHRZANOWO-KOPERKOWY

Przepis braci Kuroni który wdrożyłam...

Sos czosnkowo-koperkowy

Dodane przez: mandusia

Sos czosnkowo - koperkowy

Przepyszny sos, który pasuje do...

sos maślano-koperkowy

Dodane przez: Martyna1991

sos maślano-koperkowy do mięs

Sos idealnie nadaje się za równo...

Sos koperkowy do surówek

Dodane przez: caroline1983

Sos koperkowy do surówek

Zamiast gotowych sosów sałatkowych

Sos czosnkowo -  koperkowy

Dodane przez: MagdalenaS

Sos czosnkowo - koperkowy

Idealny do karkówki czy kiełbaski...

sos koperkowy ostry

Dodane przez: lispolarny

sos koperkowy ostry

moją największą pasją jest gotowanie....