Sos koperkowy

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Taki sos wykorzystuję np. do jajek, klopsików mięsnych czy też rybnych.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml bulionu domowego warzywnego
    0,5 pęczka zielonego posiekanego koperku, może być mrożony
    2 łyżki mąki
    3 - 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    ¼ szklanki wody
    Sól
    Biały pieprz
    Szczypta imbiru

Sos koperkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlać bulion, dodać koperek, zagotować,
    zmniejszyć płomień i chwilkę podgrzewać.
    W tym czasie w kubku roztrzepać mąkę ze śmietaną, szczyptą soli i wodą.
    Wlać do bulionu i mieszając doprowadzić do wrzenia, chwilkę podgrzewać do zgęstnienia sosu.
    Taki sos wykorzystuję np. do jajek, klopsików mięsnych czy też rybnych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy