Sos koperkowy

  • wyświetlono: 204 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Taki sos wykorzystuję np. do jajek, klopsików mięsnych czy też rybnych.

IMG_1811
  • 1 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

500 ml bulionu domowego warzywnego
0,5 pęczka zielonego posiekanego koperku, może być mrożony
2 łyżki mąki
3 - 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
¼ szklanki wody
Sól
Biały pieprz
Szczypta imbiru

Sposób przygotowania przepisu:

Sos koperkowy

  • 1. Do rondelka wlać bulion, dodać koperek, zagotować,
    zmniejszyć płomień i chwilkę podgrzewać.
    W tym czasie w kubku roztrzepać mąkę ze śmietaną, szczyptą soli i wodą.
    Wlać do bulionu i mieszając doprowadzić do wrzenia, chwilkę podgrzewać do zgęstnienia sosu.
    Taki sos wykorzystuję np. do jajek, klopsików mięsnych czy też rybnych.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

koperekna szybkososysos do jajeksos do rybysos koeprkowysos do pulpecików

Komentarze

Podobne przepisy

Sos koperkowy do surówek

Dodane przez: caroline1983

Sos koperkowy do surówek

Zamiast gotowych sosów sałatkowych

sos koperkowy

Dodane przez: bella81

sos koperkowy

idealny do ryb lub pulpetów

sos koperkowy

Dodane przez: Moonia

Sos koperkowy z ziemniakami i jajkiem

Danie szybkie i dobre. Sos koperkowy...

sos maślano-koperkowy

Dodane przez: Martyna1991

sos maślano-koperkowy do mięs

Sos idealnie nadaje się za równo...

Dodane przez: paulina2212

sos koperkowy

najlepszy sos jaki jadłam

Sos czosnkowo -  koperkowy

Dodane przez: MagdalenaS

Sos czosnkowo - koperkowy

Idealny do karkówki czy kiełbaski...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE