Sos koperkowy

  • wyświetlono: 385 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zapraszam na sos koperkowy na bazie rosołu. Sos podaje do sadzonych jajek i świetnie smakuje też do smażonej rybki. Polecam.

  • 6 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

0, 5 litra domowego rosołu
4 łyżki z dużym czubkiem pokrojonego koperku
5 łyżek śmietany 30%
5 łyżek wody
2 płaskie łyżki mąki
sól - do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Sos koperkowy

  • Sos koperkowy1. Do garnka wlewamy wodę i stawiamy na małym gazie, zagotowujemy. Koperek kroimy na drobno i przekładamy do miseczki, wlewamy wodę i myjemy, odsączamy na sitku.
    Gdy woda się gotuje wkładamy pokrojony koperek i wsypujemy sól, zagotowujemy.
    W międzyczasie mieszamy wodę z mąką i wlewamy do gotującego się sosu i przez chwilę razem gotujemy.
    Na samym końcu dolewamy śmietankę. Gotowy sos przelewamy do miseczki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe przysmakiw kilka chwilmąkatania kuchniaSzkola babciśmietana 30zielony koperekdomowy rosól

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: paulina2212

sos koperkowy

najlepszy sos jaki jadłam

Sos czosnkowo -  koperkowy

Dodane przez: MagdalenaS

Sos czosnkowo - koperkowy

Idealny do karkówki czy kiełbaski...

sos

Dodane przez: nadzia87

Sos czosnkowo-koperkowy

Rewelacyjny sos do mięs, kanapek...

Dodane przez: Coswisniowego

Sos koperkowy Bożenki ( na cieplo )

Super szybki i super łatwy.

Sos koperkowy

Dodane przez: JOANNA 55a

Sos koperkowy

Taki sos wykorzystuję np. do jajek,...

image-269jowo

Dodane przez: paolineczka

Dip ( sos ) koperkowy

Mocno koperkowy smak z wyczuwalną...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE