Sos koperkowy

  • wyświetlono: 276 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zapraszam na sos koperkowy na bazie rosołu. Sos podaje do sadzonych jajek i świetnie smakuje też do smażonej rybki. Polecam.

  • 6 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

0, 5 litra domowego rosołu
4 łyżki z dużym czubkiem pokrojonego koperku
5 łyżek śmietany 30%
5 łyżek wody
2 płaskie łyżki mąki
sól - do smaku

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sos koperkowy

  • Sos koperkowy1. Do garnka wlewamy wodę i stawiamy na małym gazie, zagotowujemy. Koperek kroimy na drobno i przekładamy do miseczki, wlewamy wodę i myjemy, odsączamy na sitku.
    Gdy woda się gotuje wkładamy pokrojony koperek i wsypujemy sól, zagotowujemy.
    W międzyczasie mieszamy wodę z mąką i wlewamy do gotującego się sosu i przez chwilę razem gotujemy.
    Na samym końcu dolewamy śmietankę. Gotowy sos przelewamy do miseczki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe przysmakiw kilka chwilmąkatania kuchniaSzkola babciśmietana 30zielony koperekdomowy rosól
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sos czosnkowo -  koperkowy

Dodane przez: MagdalenaS

Sos czosnkowo - koperkowy

Idealny do karkówki czy kiełbaski...

sos

Dodane przez: nadzia87

Sos czosnkowo-koperkowy

Rewelacyjny sos do mięs, kanapek...

Dodane przez: Coswisniowego

Sos koperkowy Bożenki ( na cieplo )

Super szybki i super łatwy.

image-269jowo

Dodane przez: paolineczka

Dip ( sos ) koperkowy

Mocno koperkowy smak z wyczuwalną...

wiosenny sos koperkowy

Dodane przez: RedakcjaPP

Wiosenny sos koperkowy

Rodzina uwielbia moją kuchnię....

image-28cpbrp

Dodane przez: KasiaKitek

Sos musztardowo-koperkowy z kawą

Sos do sałatki, idealny do tuńczyka...