Sos karmelowy z solą

  • wyświetlono: 464 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Domowy sos karmelowy z dodatkiem soli morskiej to idealny dodatek do ciast, deserów czy kawy. Prosty w wykonaniu i pyszny w smaku.

IMG_20190507_064325
  • 6 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

1 szklanka cukru
200 ml śmietany 30%
½ szklanki wody
½ łyżeczki soli morskiej
1-2 łyżki masła

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sos karmelowy z solą

  • 1. Na patelnie o grubym dnie wsypujemy cukier, rozkładamy go łyżką na całym dnie. Podgrzewamy aż rozpuści się i nabierze ładnego brązowego koloru. Do rozpuszczonego cukru, ostrożnie (może pryskać) wlewamy wodę – mieszamy i podgrzewamy do momentu uzyskania ponownie gładkiej masy.

    Wtedy wlewamy śmietankę, dodajemy masło i sól i gotujemy około 5 minut, aż do momentu uzyskania sosu o pożądanej przez nas konsystencji. Gotowy sos przelewamy do wyparzonego słoiczka.

    Sos możemy przechowywać w lodówce do 7 dni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Deserkarmelsossłodkiesos karmelowysłony karmeldodtaki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Kakaowy krem z serka mascarpone i kremówki (bez żelatyny)

Dodane przez: Di bloguje

Kakaowy krem z serka mascarpone i kremówki...

Z takiego kremu można przygotować...

p

Dodane przez: KuchniaPoli

Solony karmel

Idealny dodatek do wielu deserów,...

krem

Dodane przez: Cukiereczek

Krem z marakui

Jestem wielką fanką marakuji. A...

frużelina

Dodane przez: Anitka0804

Frużelina wiśniowa

Uwielbiam domowe frużeliny, ostatnio...

krem budyniowo- śmietanowy

Dodane przez: sammakko

Krem budyniowo- śmietanowy

Przepis mam prosto z Włoch. Krem...

Domowy krem krówkowy.

Dodane przez: BABECZKA 35

Domowy krem krówkowy

Już nie pamiętam kiedy robiłam...