Sos karmelowy do klusek na parze

4.49 (177 ocen)

Smak mojego dzieciństwa.

Składniki:

  • 50 g masła
    5 kopiastych łyżek cukru
    300 ml mleka
    ½ opakowania budyniu waniliowego
    Sól
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Sosy

Sos karmelowy do klusek na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło topimy dodając cukier i na małym ogniu powolutku smażymy aż cukier zacznie się topić, następnie dodajemy odrobinę mleka, dużą szczyptę mleka i dokładnie mieszamy. Gdy masa zacznie robić się złoto-brązowa wlewamy ok. 250 ml mleka i szybko mieszamy. Proszek budyniowy rozpuszczamy w 50 ml mleka i powolutku wlewamy do gotującego się sosu. Ciągle mieszając gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
    Sos świetnie pasuje do klusek na parze, świetnym dodatkiem jest też uprażony słonecznik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować