Sos kalafiorowy do makaronu

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kremowy i delikatny sos kalafiorowy, świetnie smakuje podany na ciepło z makaronem i ryżem. Schłodzony może służyć jako dip do kanapek, warzyw, wędlin, pizzy, potraw z grilla.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Mały kalafior około 0,5kg,
    - 1 cebula,
    - 3 ząbki czosnku,
    - 2 łyżki masła,
    - 1 serek topiony śmietankowy - 100g,
    - szklanka mleka,
    - 3 łyżki kwaśnej śmietany,
    - sok z 1/2 cytryny,
    - sól, pieprz, cukier, gałka muszkatałowa,
    - 400g makaronu szpinakowego,
    - pół pęczka natki pietruszki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dip

Sos kalafiorowy do makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki. Gotujemy w małej ilości wody (1l wody, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli) do miękkości około 20 min i odcedzamy z wody.
    Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle klarowanym do zeszklenia. Do cebuli dodajemy pokrojony czosnek, 1/2 łyżeczki cukru i smażymy jeszcze przez chwilkę na małym ogniu cały czas mieszając.
    Kalafior, mleko, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatałowej, sól, pieprz do smaku, usmażoną cebulę i czosnek, pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony wkładamy do jednego garnka i blendujemy na gładką masę. Powstały sos podgrzewamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając i gotujemy około 3 min. Doprawiamy przyprawami, sokiem z cytryny i podajemy z ugotowanym makaronem. Posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować