Kremowy i delikatny sos kalafiorowy, świetnie smakuje podany na ciepło z makaronem i ryżem. Schłodzony może służyć jako dip do kanapek, warzyw, wędlin, pizzy, potraw z grilla.
Sos kalafiorowy do makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki. Gotujemy w małej ilości wody (1l wody, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli) do miękkości około 20 min i odcedzamy z wody.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle klarowanym do zeszklenia. Do cebuli dodajemy pokrojony czosnek, 1/2 łyżeczki cukru i smażymy jeszcze przez chwilkę na małym ogniu cały czas mieszając.
Kalafior, mleko, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatałowej, sól, pieprz do smaku, usmażoną cebulę i czosnek, pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony wkładamy do jednego garnka i blendujemy na gładką masę. Powstały sos podgrzewamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając i gotujemy około 3 min. Doprawiamy przyprawami, sokiem z cytryny i podajemy z ugotowanym makaronem. Posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Komentarze