Sos jogurtowo-warzywny

  • wyświetlono: 99 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Zapraszam na pyszny sosik na zimno. Lekki sos jogurtowy z rzodkiewkami i ogórkami świetnie pasuje do kanapek, placków ziemniaczanych czy pieczonych ziemniaków. Polecam sos jogurtowo-warzywny.

WIN_20170302_191418 (2)
  • 3 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

pęczek rzodkiewek
2 ogórki gruntowe
150 g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1 łyżka majonezu
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Sos jogurtowo-warzywny

  • 1. Ogórki i rzodkiewki myjemy oraz osuszamy. Od rzodkiewek odcinamy końcówki i ścieramy je na tarce o dużych oczkach wprost do miski. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do rzodkiewek. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i odsączamy z nadmiaru płynu, dodajemy do rzodkiewek i mieszamy razem. Na koniec dodajemy jogurt naturalny, majonez oraz przyprawy, mieszamy. Gotowy sos przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rzodkiewkiw kilka chwilogóreksostania kuchniasos jogurtowysos na zimnododatek do obiadu

Komentarze

Podobne przepisy

wątróbka

Dodane przez: mariosylwia

Sos warzywny z wątróbką

moja propozycja na wątróbkę

Sos mięsno-warzywny

Dodane przez: caroline1983

Sos mięsno-warzywny

Do makaronu i nie tylko

Sos jogurtowy

Dodane przez: Młoda mama

Sos jogurtowy

Wspaniały dodatek do sałatek, ziemniaków,...

sos

Dodane przez: Kasja1986

sos jogurtowy z kiełkami

Lekki sos jogurtowy z dodatkiem...

Sos czosnkowy - jogurtowy

Dodane przez: e-jola1

Sos czosnkowy (jogurtowy)

To idealny dodatek do różnego rodzaju...

Sos mięsno - warzywny

Dodane przez: Skotka

Sos mięsno - warzywny

Podaję do kaszy lub ziemniaków.