Sos jagodowy

0 (0 ocen)

  • 5 min

Sos możemy podać do naleśników, gofrów.

  • 5 min

Składniki:

  • 250 g jagód
    1/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki likieru jagodowego

Sos jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody oczyszczamy, myjemy, przekładamy do rondla i zagotowujemy z 1/4 szklanki cukru. Po zagotowaniu jagody przecieramy przez sitko. Następnie sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną. W tym celu 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, dodajemy do sosu. Sos studzimy, dodajemy 3 łyżki likieru jagodowego, mieszamy.

Porady

Gotowy sos podajemy np. do naleśników, gofrów.

Komentarze

Podobne przepisy