Sos grzybowy

0 (0 ocen)

Sos grzybowy możemy wykorzystać jako dodatek do makaronu, kopytek lub ziemniaków, jest smaczny i aromatyczny.

Składniki:

  • 1 kilogram świeżych grzybów
    2 cebule
    3 łyżki smalcu
    1 szklanka śmietany 18%
    Sól, pieprz
    Pęczek natki pietruszki

Sos grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyszczamy, dokładnie myjemy, kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na smalcu, dodajemy pokrojone grzyby, wlewamy niewielką ilość wody i dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy