Sos grzybowy

  • wyświetlono: 715 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam robić sos grzybowy! Po pierwsze robi się go bardzo szybko, po drugie mając zamrożone lub świeże grzyby jest bardzo tani, a po trzecie jest bardzo smaczny! :)

lubieplacki
  • 60min

Składniki

Pół kg świeżych lub mrożonych grzybów
1 cebula
3-4 łyżki śmietany
olej
Sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Sos grzybowy

  • 1. Grzybki dokładnie oczyścić, pokroić duże kapelusze na ćwiartki, małe zostawić w całości. Obgotować 15 minut w osolonej wodzie, odcedzić.

  • Sos grzybowy2. Grzyby dusić w brytfance przez 30 minut na oleju. W między czasie obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę, obsmażyć na oleju do złotego koloru i dodać do duszących się grzybków. Gdy w czasie duszenia grzyby będą się przypalać można je podlać bulionem lub wodą.
  • 3. Po 30 minutach grzyby zabielić śmietaną połączoną z ciepłym sosem – tak aby się nie zważyła. Podawać z kluskami lub makaronem.

Porady

Najlepiej w sosie wyglądają małe kapelusze grzybów, jeśli masz też duże kapelusze to pokrój je w mniejsze kawałki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilsezonowe_przysmakigrzyby sos grzybowy

Komentarze

Podobne przepisy

Sos grzybowy

Dodane przez: Izabela77

Sos grzybowy

Pyszny sos grzybowy, który jest...

image-11km4qc

Dodane przez: tasty-and-fit

sos grzybowy

Sezon grzybowy w pełni, więc dzisiaj...

Sos Grzybowy

Dodane przez: PannaCotta

Sos Grzybowy

Tradycyjny sos to jest to. Nie...

sos grzybowy

Dodane przez: anka1988

Sos grzybowy

Idealny jako dodatek do drugiego...

sos grzybowy

Dodane przez: dusiowa

Sos grzybowy

najlepszy sos grzybów z przepisu...

Sos grzybowy

Dodane przez: czarrna

Sos grzybowy

Takie dania najlepsze są w najprostszej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE