Sos Grzybowy

4.5 (196 ocen)

  • 10 min

Tradycyjny sos to jest to. Nie jakiś z torebki...

  • 10 min

Składniki:

  • 50 dag grzybów ( borowiki, kozaki i podgrzybki)
    pół papryki
    4 łyżki masła
    mała cebula
    2 ząbki czosnku
    szklanka wody
    4-5 łyżek śmietany
    łyżeczka sosu sojowego
    łyżeczka miodu
    łyżka mąki
    łyżeczka musztardy dijon
    pół łyżeczki tymianku
    sól pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos grzybowy

Sos grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyść, umyj, i pokrój na kawałki.
    Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę. W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła, wrzuć czosnek i cebulkę. Lekko podsmaż, dodaj grzyby. Smaż 10 minut. Następnie wsyp mąkę i tymianek i zalej wodą.Dodaj sos sojowy i miód. Duś kolejne 10 minut. W tym czasie nastaw wodę i lekko ją osól. Do wrzącej wody wrzuć pokrojoną w większą kostkę paprykę. Gotuj ją około 2 minuty. Odcedź.
    Na małej patelni rozpuść resztę masła i smaż na małym ogniu paprykę przez 10min.
    Do rondla z grzybami dodaj śmietanę i podsmażoną wcześniej paprykę. Dodaj również musztardę. Duś całość 10 minut na małym ogniu. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować