REKLAMA

Sos grzybowy

wyświetlono: 386 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Pyszny sos grzybowy nadający się do różnych mięs i dań bezmięsnych. Zawsze przy po grzybobraniu suszę główki natomiast nóżki kroje, dusze na oliwie z cebulka i delikatnie doprawiam, po czym dzielę na porcje i zamrażam. Mam później na sos :) tak więc polecam tę metodę.

opublikowany: 29.06.2014
Udostępnij Pinterest
  • 60 min

Składniki:


  • 1 cebula
    20-30 dag świeżych lub mrożonych grzybów( mogą być suszone namoczone przez noc )
    1 szklanka gęstej śmietany
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżki masła
    kostka grzybowa
    sól, pieprz
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobna kostkę, szklimy na maśle i dodajemy zamrożone pokrojone grzyby dusimy chwilkę podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy kostkę grzybową. Wszystko gotujemy, aż grzyby będą miękkie. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do grzybów, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Jeżeli wolimy rzadszy sos rozcieńczamy go wodą.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: rena123 portret

Sos grzybowy

Szybki sos z proszku z grzybów suszonych. Doskonały do placków lub klusek ziemniaczanych.

kategoria: Sosy sos grzybowy opublikowany: 05.12.2014 | wyświetlono: 2923 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE