Sos grzybowy

  • wyświetlono: 367 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszny sos grzybowy nadający się do różnych mięs i dań bezmięsnych. Zawsze przy po grzybobraniu suszę główki natomiast nóżki kroje, dusze na oliwie z cebulka i delikatnie doprawiam, po czym dzielę na porcje i zamrażam. Mam później na sos :) tak więc polecam tę metodę.

Marica738
  • 60min

Składniki


1 cebula
20-30 dag świeżych lub mrożonych grzybów( mogą być suszone namoczone przez noc )
1 szklanka gęstej śmietany
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła
kostka grzybowa
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Sos grzybowy

  • 1. Cebulę kroimy w drobna kostkę, szklimy na maśle i dodajemy zamrożone pokrojone grzyby dusimy chwilkę podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy kostkę grzybową. Wszystko gotujemy, aż grzyby będą miękkie. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do grzybów, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Jeżeli wolimy rzadszy sos rozcieńczamy go wodą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

Sos grzybowy z makaronem

Dodane przez: Ola1984

Sos grzybowy z makaronem

Pyszny, kremowy, dobrze doprawiony...

sos grzybowy

Dodane przez: dusiowa

Sos grzybowy

najlepszy sos grzybów z przepisu...

sos grzybowy

Dodane przez: anka1988

Sos grzybowy

Idealny jako dodatek do drugiego...

sos grzybowy

Dodane przez: rena123

Sos grzybowy

Szybki sos z proszku z grzybów...

Sos grzybowy

Dodane przez: czarrna

Sos grzybowy

Takie dania najlepsze są w najprostszej...

Sos grzybowy

Dodane przez: JOANNA 55a

Sos grzybowy

Sos można podać do dań mięsnych,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE