Sos grzybowy

5 (141 ocen)

Pyszny sos grzybowy, który jest wspaniałym dodatkiem do mięs i nie tylko.

Składniki:

  • - 150 g grzybów leśnych
    - mała cebula
    - 1 łyżka masła
    - 1 lyżka oliwy
    - 200 ml śmietany 18%
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    - sól
    - pieprz
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle z oliwą. Dodajemy oczyszczone, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby(małe można wrzucić w całości lub przecięte na pół). Chwilę podsmażamy, dodajemy sól, pieprz i dusimy około 15 minut. Dodajemy śmietanę, mieszamy i ponownie dusimy do zgęstnienia śmietany. Po 10 minutach wrzucamy natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy około 5 minut i podajemy np jako dodatek do mięsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować