Sos grzybowy

  • wyświetlono: 982 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

najlepszy sos grzybów z przepisu mojej Mamy

dusia mala
  • 15min

Składniki

około 300 g grzybów (np. podgrzybki, prawdziwki)
cebula
2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
łyżka oleju
200 ml śmietanki kremowej 30%
sól, pieprz
świeży tymianek lub natka pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Sos grzybowy

  • grzybowy1. Grzyby oczyścić nożem i pędzelkiem, szybko opłukać pod wodą.
    Osuszone grzyby pokroić na kawałeczki, kapelusze na paseczki, a nóżki na plasterki.
    Cebulę drobno posiekać i usmażyć na rozgrzanym oleju, aż będzie szklista.
    Dodać masło i grzyby, smażyć na średniej mocy palnika przez około 5 minut, od czasu do czasu zamieszać.
    Do śmietanki dodać łyżkę ciepłego sosu, a następnie całość wlać na patelnię i gotować kolejne 2 minuty.
    Doprawić solą i pieprzem.
    Pod koniec dodać tymianek lub natkę pietruszki.
KH_04-2013

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakisos grzybowy

Komentarze

Podobne przepisy

sos grzybowy

Dodane przez: Amelka101

Sos grzybowy z maślaków

Sos ze świeżych maślaków ,podawany...

Sos grzybowy

Dodane przez: Izabela77

Sos grzybowy

Pyszny sos grzybowy, który jest...

image-11km4qc

Dodane przez: tasty-and-fit

sos grzybowy

Sezon grzybowy w pełni, więc dzisiaj...

Sos Grzybowy

Dodane przez: PannaCotta

Sos Grzybowy

Tradycyjny sos to jest to. Nie...

sos grzybowy

Dodane przez: anka1988

Sos grzybowy

Idealny jako dodatek do drugiego...

Sos grzybowy

Dodane przez: czarrna

Sos grzybowy

Takie dania najlepsze są w najprostszej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE